Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 0 Votes - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Volume has disappeared from my desktop
01-11-2017, 06:02 PM (This post was last modified: 01-11-2017 06:03 PM by Paul.)
Post: #11
RE: Volume has disappeared from my desktop
hi schaam626,
for the part about support, i believe there is now a way to still get a support ticket raised (a bit like a pay-per-incident) even if out of support if you would wish, though it might also be worth having a quick check on this page below, just in case there is a mac setting that was possibly changed by a recent mac update, and it might be able to help you gain access again?

https://myproducts.drobo.com/article/AA-01820
(also step 8 or 9 has links with more mac info that might help)

(btw i have XP home SP2, a Drobo v1 with 2x 1TB/2x 1.5TB WD greens, & a bkp Drobo v2 with the same + a DroboShare: unused)
& a DroboS v2 with 3xWD15EADS &2x1TB in DDR mode on win7, & a drobo5D (all usb)
  • btw i did a sustained (write) operation for about 6 hours, and got 13.2MB / sec ...objection? "sustained" :)
    (16.7MB/s on a v2 & 47-96MB/s drobo-s)
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
01-21-2017, 08:38 PM
Post: #12
RE: Volume has disappeared from my desktop
Just happened to me.
One minute I was listing to some music on iTunes and the next iTunes couldn't connect. I rebooted my Mac and the drive just didn't mount.
So: Drobo 5D is not mounting although the Drobo Dashboard connects fine with it. (the system preferences shows the USB connection with the Drobo too). All the bay lights are green. The dashboard says it's healthy. Running the latest firmware.
And yet — nothing. Very worried!
I've submitted a support ticket, and am crossing my fingers.
Mac 10.12.2
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
01-23-2017, 09:19 AM (This post was last modified: 01-23-2017 09:20 AM by Paul.)
Post: #13
RE: Volume has disappeared from my desktop
hi smoothfluid,
generally speaking, if dashboard can still see the drobo, and if the status on the drobo is also all solid lights ideally green, then it is probably in a decent state. (i say this as in some other cases all drives might be red or not powering up depending on the issue)

hopefully the support team will be able to help you, (and please wait to finish any steps with the support team that they may suggest), and if afterwards there are still problems, it may be worth trying to run disk utility or diskwarrior if you have access to that as while diskwarrior may not work for everybody, it has had a high degree of success in terms of checking mac drives and may help you too)

(btw i have XP home SP2, a Drobo v1 with 2x 1TB/2x 1.5TB WD greens, & a bkp Drobo v2 with the same + a DroboShare: unused)
& a DroboS v2 with 3xWD15EADS &2x1TB in DDR mode on win7, & a drobo5D (all usb)
  • btw i did a sustained (write) operation for about 6 hours, and got 13.2MB / sec ...objection? "sustained" :)
    (16.7MB/s on a v2 & 47-96MB/s drobo-s)
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
01-25-2017, 05:04 PM
Post: #14
RE: Volume has disappeared from my desktop
I have a Drobo 3rd gen and periodically find that the Drobo simply vanishes from my desktop. This has been true with the last 3 OS's from Mac, so I do not think that it is OS related. I have DiskWarrior and have been able to recover the Drobo volume using it. DiskWarrior rebuilds the volume. DiskWarrior, by the way, is well worth the money. It has successfully fixed every problem on the Mac that I have encountered. I store my photos on the Drobo, and do a consider amount of editing with Photos with libraries on the Drobo. I thought that this might be contributing to the problem, but maybe not. In summary, the problem is not identified or solved, but DiskWarrior fixes it.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
01-25-2017, 08:39 PM
Post: #15
RE: Volume has disappeared from my desktop
thanks for your info diskc and glad that you also had success with diskwarrior

(btw i have XP home SP2, a Drobo v1 with 2x 1TB/2x 1.5TB WD greens, & a bkp Drobo v2 with the same + a DroboShare: unused)
& a DroboS v2 with 3xWD15EADS &2x1TB in DDR mode on win7, & a drobo5D (all usb)
  • btw i did a sustained (write) operation for about 6 hours, and got 13.2MB / sec ...objection? "sustained" :)
    (16.7MB/s on a v2 & 47-96MB/s drobo-s)
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
01-26-2017, 09:32 PM
Post: #16
RE: Volume has disappeared from my desktop
UPDATE:
Yes. Disk Warrior was the solution. Most likely the file structure got messed up (no idea what the cause was) but Drobo support suggested a couple of steps (Disk Utility for example) that didn't seem to highlight any issues but then Disk Warrior spent 2 minutes examining the 5D volume and remounted it. Everything appeared exactly where I had left it.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
01-27-2017, 04:04 PM (This post was last modified: 01-27-2017 04:04 PM by Paul.)
Post: #17
RE: Volume has disappeared from my desktop
nice one smoothfluid, am glad things are working again for you

(btw i have XP home SP2, a Drobo v1 with 2x 1TB/2x 1.5TB WD greens, & a bkp Drobo v2 with the same + a DroboShare: unused)
& a DroboS v2 with 3xWD15EADS &2x1TB in DDR mode on win7, & a drobo5D (all usb)
  • btw i did a sustained (write) operation for about 6 hours, and got 13.2MB / sec ...objection? "sustained" :)
    (16.7MB/s on a v2 & 47-96MB/s drobo-s)
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
03-03-2017, 12:00 AM
Post: #18
RE: Volume has disappeared from my desktop
I am having the same problem here. I need to access my file immediately but my Drobo 2 is not appearing on my desktop. I have another Drobo connected and it is working well.
I hope you guys could help me.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
03-03-2017, 09:14 PM
Post: #19
RE: Volume has disappeared from my desktop
hi audiovisuals, i saw you other post here in the b800i post:
http://www.drobospace.com/forums/showthr...http://www.drobospace.com/forums/showthread.php?

i wasnt sure which drobo you were mentioning, though if you have a gen2 drobo (which connects up via firewire or usb), then a few things you could try could be these:

- what happens if you try shutting all down (ideally using dashboard to shutdown the drobo first, and then shutting down the computer)
- and then unplugging the connection cable from the drobo
- and then if you wait 15minutes and try powering up the computer and dashboard,
- and then if you try connecting the gen2 drobo via usb directly to the computer
- and then powering up the drobo
(what happens now?)
does the drobo wake up soon after, and then boot up and become recognised by dashboard and the computer again?

(if dashboard can find out, but the computer can not, and if you are also on a mac, do you have access to diskwarrior? that has been known to fix a lot of mounting issues on mac and may be able to also help)

if those are not possible to try or do not work, then it may be worth raising a ticket with the support team (which i believe can still be raised as a paid incident, even in case not longer in support, if you would wish)

(btw i have XP home SP2, a Drobo v1 with 2x 1TB/2x 1.5TB WD greens, & a bkp Drobo v2 with the same + a DroboShare: unused)
& a DroboS v2 with 3xWD15EADS &2x1TB in DDR mode on win7, & a drobo5D (all usb)
  • btw i did a sustained (write) operation for about 6 hours, and got 13.2MB / sec ...objection? "sustained" :)
    (16.7MB/s on a v2 & 47-96MB/s drobo-s)
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
Post Reply 


Forum Jump: